Waarom een blog over trauma?

Deze website, “zelfhulp bij trauma” heb ik opgezet omdat ik het van groot belang vind dat zo veel mogelijk mensen die lijden onder de gevolgen van trauma worden geïnformeerd over psychotrauma en de symptomen die er kunnen ontstaan wanneer het trauma niet voldoende is verwerkt.

Trauma overkomt velen van ons. De meeste mensen houden er geen blijvende symptomen aan over, maar een gedeelte van de mensen wel. En die symptomen zijn zeer uiteenlopend. Mensen hebben last van angststoornissen, paniekaanvallen, depressies, nachtmerries, slapeloosheid, en herbelevingen, om er maar een paar te noemen.

De heftige lichamelijke en psychische reacties op trauma voelen onbegrijpelijk aan. Veel mensen hebben niet in de gaten dat hun klachten komen door onverwerkt trauma. De ervaring van controleverlies maakt dat overlevenden van trauma vaak denken dat ze gek aan het worden zijn.

In de loop van de tijd ben ik als vanzelf meer en meer gespecialiseerd geraakt in traumabehandeling; ik ben er over gaan lezen, heb cursussen gevolgd over trauma en de werking van de hersenen, en ik heb allerlei methoden en technieken geleerd om trauma te behandelen.

In mijn werk heb ik intussen vele mensen geholpen die worstelden met de gevolgen van trauma. Een deel van die mensen zocht specifiek hulp bij traumaverwerking, maar het is opvallend hoe veel mensen voor allerlei andere klachten kwamen. Ze hadden geen kennis over trauma, of ze waren zich er niet van bewust dat het meemaken van iets schokkends blijvende klachten kon geven, of ze legden het verband niet tussen hun huidige klachten en gebeurtenissen in het verleden.

Het is mijn grote wens dat zoveel mogelijk mensen met trauma goed geïnformeerd worden, zodat ze opluchting kunnen voelen en weten dat ze niet gestoord of gek of ziek zijn, maar dat ze lijden aan traumasymptomen. Ook voor de partners, familie en vrienden van getraumatiseerde mensen is het een goede zaak om te begrijpen wat er aan de hand is, en waarom de persoon in kwestie zich voelt of gedraagt zoals hij of zij doet.

Ook wil ik dat mensen weten dat ze van traumasymptomen kunnen genezen. En dan bedoel ik niet alleen “er beter mee omgaan” of “er mee leren leven”, maar écht genezen, een goed leven leiden en floreren.

Met deze blog hoop ik praktische en degelijke richtlijnen beschikbaar te maken voor wat mensen zelf kunnen doen om hun genezing te bevorderen, en de weg te wijzen naar goede therapie.